Skip to main contentBolets de Mallorca

Tornar
Armillaria mellea
Alzinoi, bolet de soca, Gírgola d'alzina, Pollancró

El nom llatí de la gírgola d’alzina fa referència al color mel d’aquest bolet, més obscur al centre del capell. Aquest és carnós, globós al principi i es va obrint poc a poc. Té un diàmetre de 4-12 cm i la superfície està coberta de petites punxes esquamoses més nombroses al centre. Les làmines són desiguals, poc amples i no gaire atapeïdes de color blanc a blanc grogós. El peu, de 10 a 18 cm presenta forma cilíndrica aixemplada un poc a la base on pot mesurar 1,5-3 cm de gruixa. És de color pàl·lid a la part superior, terrós a la part central i olivaci a la part inferior. L’anell és molt evident, membranós, persistent, blanc i amb esquames groguenques. Les espores són blanques en massa, molt nombroses, el·lipsoïdals, de 7-9 x 5-6 micres.

Bolets Similars

No confondre amb l' Hypholoma fasciculare (Huds.: Fr.) P. Kumm. Que és tòxic, que té el capell i la carn groga i les espores de color porpra.

Notes

Molt freqüent a Mallorca, a tota la Serra de Tramuntana. Bolet perjudicial per la silvicultura ja que pot causar pèrdues greus a les explotacions forestals. Té un creixement fasciculat, amb flotes de molts d'exemplars. A algunes persones produeix efecte laxant.